Κεφάλαιο 3

Κωνσταντινούπολη, 30 Απριλίου 1453, ξημερώματα

 

Κοιμάται η Πόλη μου. Κοιμάται η Βασιλεύουσα. Μόνο ο Αυτοκράτορας ξαγρυπνά. Αυτός είναι μέρες τώρα που δεν κοιμάται, δεν ξεκουράζεται, μόνο τριγυρνά στα τείχη και στους πύργους σαν φάντασμα, χαμένος στις σκέψεις του, μιλάει στους στρατιώτες, τους εμψυχώνει. Όσο μπορεί. Μα δε μπορεί. Η θλίψη στα μάτια του δεν κρύβεται πια. Κι η Πόλη φοβάται. Φοβάται που ο Βασιλιάς της είναι θλιμμένος. Ξέρει; Γνωρίζει; Το νιώθει; Αυτός ο άνδρας ο γενναίος, ο ευλογημένος, πάντα είχε μια σύνδεση αλλόκοτη με την Πόλη του. Λες και δεν έχει δική του ύπαρξη, παρά υπάρχει μόνο μαζί με την Πόλη. Υπάρχει για την Πόλη. Λες και είναι ολόκληρος Πόλη. Γνώριζε, σίγουρα γνώριζε, τώρα πια το βλέπω καθαρά. Σε κάποια μυστικά σημεία του νου και του ονείρου του, ο Βασιλιάς μου ήξερε, του χε μιλήσει η Πόλη, του είχε πει πως σύντομα θα πέσει και πως θα πρέπει να πέσει κι εκείνος μαζί της. Τι βάρος κουβάλαγε ο Αυτοκράτορας… Τι φορτίο του έλαχε, να βλέπει ολοκάθαρα τη μοίρα τη δική του και του λαού του και να μη μιλά. Να δαγκώνει τα χείλη μέχρι να ματώσουν και να ξεστομίζει λόγια ελπίδας. Αλλά αυτός ήταν ο Παλαιολόγος. Γι αυτό και ποτέ δε χάθηκε στ΄αλήθεια, μόνο έγινε θρύλος και στοιχειό που ακόμα το φοβάται ο Τούρκος.

Εκείνη τη νύχτα ήρθε ο Βασιλιάς στον πύργο μας ξημερώματα, να συναντήσει τον Καπετάν Αντρέα. Τί λόγια αντάλλαξαν, δεν έμαθα τότε. Τα έμαθα πολύ αργότερα, όταν πια δεν υπήρχε ούτε η Πόλη μου, ούτε ο Βασιλιάς. Μα σίγουρα κάτι σπουδαίο είχε να του πει του Καπετάνιου γιατί απόμειναν όλη νύχτα οι δυο τους πλάι-πλάι, μπροστά στην Ωραία Πύλη, χωρίς να μιλάνε, μόνο χανότανε το βλέμμα τους στο μακρινό το νότο μέχρι που ξημέρωσε. Τότε σηκώθηκε ο Βασιλιάς, αγκάλιασε τον Αντρέα και με φωνή που έσπαγε κι έτρεμε του είπε:

-«Όταν θα ΄ρθει εκείνη η ώρα Αντρέα, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις».

Κι ο Κρητικός δε μίλησε, μόνο κούνησε το κεφάλι, χωρίς να πάρει το βλέμμα του από το νότο.

 

Κατεβάστε το pdf αρχείο

HOTSoft.gr | Σχεδιασμός ιστοσελίδων, Κατασκευή e-shop, Προώθηση website, Mobile apps. - HOTSoft.gr - Web Experts | Ρέθυμνο, Κρήτη. Powered by HOTSoft.gr - websites, mobile apps & networks